Selecteer het land waar je de goederen wilt laten bezorgen. We passen de site dienovereenkomstig aan, zodat je de verzending kunt selecteren en je bestelling kunt betalen.
shutterstock_1807582054-2

Het verhaal van de ontdekking van de Cordyceps paddenstoel

Laten we eerst een merkwaardig verhaal vertellen over hoe de Cordyceps paddenstoel werd ontdekt. In die tijd had hij zeker geen naam. De eersten die hem ontdekten waren de wilde yaks en daarna hun gedomesticeerde afstammelingen, de tamme yaks. Deze werden meer dan tweeduizend jaar geleden gecultiveerd als vee op de hoogvlakten van Tibet en de Pamirs. Ze graasden en het ging goed met ze, je weet wel, gezonde lucht en goed voedsel. En toen werd het nog beter toen ze een vreemde paddenstoel gingen grazen die op een rare rups leek. De dieren waren opeens zo vitaal en vruchtbaar dat er eentje besloot om het allemaal zelf uit te proberen. En het werkte. En het werkt nog steeds.

7 zeer verrassende feiten over de schimmel Cordyceps

Het is een van de beroemdste vertegenwoordigers van het schimmelrijk. Hoewel je er geen roerbak van kunt maken, kun je het wel gebruiken als een geweldige partner voor je vitaliteit. Hij behoort tot een grote groep vitale paddenstoelen. De vitale paddenstoel Cordyceps wordt al honderden jaren gebruikt in de Europese en Aziatische geneeskunde. De Europese erkende de effecten van de Chinese rups weliswaar pas veel later, maar de oude yakherders op de hoogvlaktes van Tibet konden uren praten over de wonderbaarlijke effecten. En ze zouden er niet moe van worden...

Oorsprong van de naam

De vreemde naam Chinese rups heeft de paddenstoel niet toevallig gekregen. Als je alleen maar wist hoe deze paddenstoel is ontstaan, zou je het je geen moment afvragen. Deze paddenstoel gedraagt zich in het begin van zijn leven als een roofdier . In de zomermaanden vallen zijn sporen een wilde rups aan, de larve van een speciaal soort vlinder. Het embryo van de schimmel nestelt zich in het lichaam van de vlinder en groeit mooi uit. Op een mooie dag eet hij zijn gastheer schoon. Maar vreemd genoeg behoudt hij zijn vorm. Aan de buitenkant blijft het dus een rupsenhuis. Half rups, half paddenstoel. Het is dus duidelijk waar de naam rups vandaan komt? In Westerse landen is de Latijnse naam voor deze zwam echter gebruikelijker: Cordyceps.

Cordyceps en de effecten op sportprestaties

Liefhebbers vansportprestaties, opgelet. Deze paddenstoel zou - in het geheim natuurlijk - aan de basis liggen van de uitmuntende prestaties van Chinese atleten op de laatste paar Olympische Spelen. Of dit een gerucht uit de media is, weten we niet, maar zeker is dat topatleten en fans van verschillende vormen van ultralopen geen genoeg kunnen krijgen van Cordyceps. Hij wordt beschouwd als de krachtigste oplader van vitaliteit en levensenergie van het hele plantenrijk. De traditionele geneeskunde verklaart zijn werking door het vermogen van Cordyceps om de zogenaamde nieressentie (Chinese Jing, of jing) aan te vullen, die niet alleen achter onze vitaliteit zit, maar ook achter het vermogen om de enorme energiebronnen in onze spieren te activeren. De paddenstoel cordyceps kan dus de "sportbatterijen" opladen, wat helpt om de fysieke prestaties van een persoon te verhogen, zowel in de sport als bij de voortplanting.

Cordyceps en zijn effect op libido en energie

We hebben al herinneringen opgehaald aan de oude bergrunderen, hoe vitaal en vruchtbaar ze waren . Er wordt gezegd dat dit ook geldt voor de mens. In feite heeft de nieressentie Jing, die Cordyceps op unieke wijze aanvult, niet alleen invloed op onze atletische prestaties, maar ook op de ondersteuning van het libido. Het is normaal als we genoeg levenskracht en vitaliteit voelen, het laat ons springen, rennen, voortplanten. Als we er te weinig van hebben - en mensen in het hedendaagse Westen hebben hier duidelijk last van - zijn we slap, voelen we ons niet vol leven en denken we er zelfs niet meer aan om te gaan hardlopen of misschien seks te hebben zoals we deden toen we jong waren.

Kenmerken van Cordycepsu volgens de traditionele Chinese geneeskunde

De traditionele Chinese geneeskunde, evenals de Tibetaanse of andere Oost-Aziatische geneeskunde, ziet Cordyceps% als een paddenstoel met een warme eigenschap. Deze paddenstoel is dus niet neutraal of koel, hij verwarmt ons lichaam, maar laat vooral onze levensstenen smelten. Volgens de Chinese geneeskunde wordt deze rol van ketel of haard gespeeld door het orgaan Nieren in het lichaam. Als daarin het juiste vuur brandt, zijn we vitaal en gezond. Als het uitgaat omdat we het niet voeden, kwijnt het lichaam weg en vervalt het. De schimmel Cordyceps kan echter de levensketel van ons organisme weer doen smelten. Dat is de reden waarom mensen die van nature yang zijn, mensen met een teveel aan interne hitte, mensen die overvloedig zweten, mensen met rode wangen, mensen met een vurige constitutie. Aan de andere kant, mensen die koud van aard zijn, van nature yin, mensen met kou in de nieren of in het algemeen ergens in het lichaam, deze mensen vinden de Cordyceps paddenstoel een zeer welkome gids op het pad van vitaliteit.

Smaak van Cordycepsu en het effect op de spijsvertering

Volgens de Chinese geneeskunde is de smaak van Cordycepsu zoet. Dit betekent dat het in de smaak valt bij het Milt orgaan. Het zoekt de zoete smaak op en de zoete smaak versterkt het. En hoe beter de Milt is, hoe beter onze spijsvertering. En zoals we weten is de spijsvertering de basis van onze immuniteit.

Hoe Cordyceps onze nieren en longen beïnvloedt

We hebben het al gehad over de stenen van ons organisme die zich in de nieren bevinden. Cordyceps kan ze weer doen smelten. Dit betekent dat hij volgens de Chinese geneeskunde zijn belangrijkste effect heeft op de nieren, het zogenaamde tropisme. Maar dat is nog niet alles, daarnaast kan deze paddenstoel het yin deel van de energie van de Longen heel sterk aanvullen. Dit wordt vooral gewaardeerd door mensen met een zwakke longconstitutie, of diegenen onder ons die ook een deel van de yin energie van de longen zijn kwijtgeraakt door een gebrek aan yin in de nieren. En de longen zijn, zoals we weten, niet alleen de "hal van alle bloedvaten", maar ook de plaats waar de verdedigingsenergie van ons lichaam, de zogenaamde Wei Qi, wordt opgewekt. En wie zich effectief kan verdedigen, wordt niet snel overweldigd.

De schimmel die de Chinese rups wordt genoemd is een buitengewoon en wonderlijk wezen. Oorspronkelijk een paddenstoel, oorspronkelijk een vlinder, een vreemd uitziende gedraaide peper. Hij lijkt niet echt op een paddenstoel zoals wij die kennen. Maar waar kan hij ons aan herinneren? Dat mensen en schimmels genetisch gezien veel dichter bij elkaar staan dan, laten we zeggen, mensen en de mooiste bloem in een botanische tuin. We zijn verbazingwekkend 30 procent of meer genetisch verwant. Misschien hebben paddenstoelen daarom zo'n krachtig effect op ons, misschien zijn ze daarom zo succesvol waar veel medicinale kruiden tekortschieten.