Selecteer het land waar je de goederen wilt laten bezorgen. We passen de site dienovereenkomstig aan, zodat je de verzending kunt selecteren en je bestelling kunt betalen.

Cordyceps

IMG_6070

Andere namen:

  • Tsjechisch - Chinese rups
  • Tibetaans - yartsa gunbu
  • Chinees - dōng chóng xià cǎo
  • Latijn - Ophiocordycepssinensis, Cordyceps sinensis
  • Japans tochukaso

Korte beschrijving

Cordyceps(Cordyceps sinensis) is bekend onder verschillende namen, zoals Dong Chong Xia Cao /rups in de winter, gras in de zomer/, Chinese rups paddenstoel, Ophiocordyceps sinensis, etc. Het behoort tot het geslacht Cordyceps, met andere soorten zoals C. militaris, C. liangshamensis, C. gunnii, etc. (Vandaag de dag zijn er ongeveer 700 soorten Cordyceps bekend). Het is een eruptieve eetbare parasitaire schimmel. De sporen worden gevangen op het oppervlak van de rups van de vlinder Thitarodes armoriacanus. De rups wordt letterlijk geïnfecteerd door de schimmel en begraaft zich in de grond voor zijn volgende ontwikkelingsstadium. Hier wordt hij echter geleidelijk levend opgegeten door de parasitaire schimmel. Cordyceps vult zijn hele chitineuze omhulsel met zijn sclerocium, dat de basis vormt voor de volwassen schimmel. Dit proces, de cyclus, kan tot 6 jaar duren. In het laatste jaar, tijdens de zomermaanden, doodt de schimmel, met behulp van de mycotoxinen die hij produceert, uiteindelijk de rups en ontspruit letterlijk een kopvormige formatie die stromatum wordt genoemd. Stromata zijn roodbruin van kleur en kunnen 8-10 cm groot worden. Deze formaties produceren sporen die weer in de omgeving worden vrijgelaten om andere vlinderlarven te infecteren.

Cordyceps groeit op hoogtes boven de 3500 meter, voornamelijk in de bergen van Tibet, in de Chinese provincies Sichuan, Yunnan, etc. op plateaus. De paddenstoel wordt geoogst tussen april en augustus. Er is echter weinig meer in het wild te vinden. Blijkbaar is de overvloed in de afgelopen 25 jaar met 90% gedaald, waardoor de waarde op de markt natuurlijk is gestegen, en daarom wordt hij kunstmatig gekweekt. De rupsen van de beste kwaliteit van het Tibetaanse Plateau zijn echter nog steeds over. De prijs van 4 stuks kan rond de 100 USD liggen, terwijl 1 stuk paddenstoel ongeveer 0,5 gram weegt en dus ongeveer 500 CZK kost. Vanwege de vraag en de prijs kunnen andere paddenstoelen van het geslacht Cordyceps, bijvoorbeeld militaris, ook op de markt verschijnen en worden gepromoot als Cordyceps sinensis (CS). Hoewel ze een vergelijkbaar effect hebben, kunnen ze de Chinese rups niet vervangen. In 2001 kon door middel van DNA-sequentiebepaling stam CS-4 (paecilomyces hepialy) worden geïdentificeerd, die sinds 2005 onder deze naam wordt verkocht. CS-4 wordt beschouwd als de meest effectieve stam van Cordyceps mycelia die kunstmatig is gekweekt, d.w.z. op een substraat. Aanvankelijk was het substraat soja, maar omdat er een risico is op het gebruik van genetisch gemodificeerde soja, of soja-allergieën, er is een verband tussen soja en borstkanker, etc., werd rijst gekozen als substraat.

En waarom is Cordyceps zo gewild? Vooral vanwege het effect op de gezondheid van dieren, mensen niet uitgezonderd. De overgeleverde oude verhalen beschrijven hoe yakherders de effecten van Cordyceps ontdekten. Dieren die naast gras ook Cordyceps te eten kregen waren vitaler, sterker, gezonder en krachtiger. Dit leidde er natuurlijk toe dat de herders de paddenstoel zelf gingen gebruiken. De schriftelijke historische verslagen die we hebben dateren van rond 620 na Christus. Ze maken deel uit van Chinese herbaria. Pas in 1726 werd Cordyceps 'ontdekt' voor de westerse wereld, toen het werd geïntroduceerd aan experts op een mycologische conferentie in Parijs. Hoewel het werd opgenomen in mycologische atlassen, waren de effecten ervan niet bekend en dit veranderde pas meer dan 2 eeuwen later. In 1964 werd Cordyceps opgenomen als een kruidengeneesmiddel in de hedendaagse Chinese farmacologie.

We willen je er graag op wijzen dat onze website niet langer claims mag maken die de indruk zouden kunnen wekken dat kruiden of paddenstoelen een geneeskrachtige werking hebben. De huidige EU-wetgeving verbiedt dit. Ook al bestaat de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren en is deze getest op talloze patiënten. Tegelijkertijd mogen we de effecten die bewezen zijn door hedendaagse wetenschappelijke studies niet vermelden. Maar we geloven in het gezonde verstand van onze klanten. Voor gedetailleerde informatie over kruiden en paddenstoelen kunt u zoeken in de openbaar toegankelijke bronnen op internet. Waardevolle informatie is bijvoorbeeld te vinden op www.tcmencyklopedie.cz.

Bronnen met informatie over vitale paddenstoelen:
Martin Powell - Medicinal Mushrooms A Clinical Guide (Geneeskrachtige paddenstoelen, een klinische gids)
Pavel Valíček - Paddenstoelen en hun medicinale werking
G.M. Halpren, A.H. Miller - Medicinal Mushrooms Ancient Remedies dor Modern Ailments.
G.M. Halpren - Genezende paddenstoelen
Christopher Hobbs - Medicinale paddenstoelen Een verrijking van traditie, genezing en cultuur
Robert Rogers - De schimmelapotheek
Vladimir Ando - Farmacologie van de klassieke Chinese geneeskunde
Radomir Soch, Alexandr Jegorov - Encyclopedie van medicinale paddenstoelen
Bensky - Materia Medica