Ma-vr 7:00-15:00
Hericium erinaceus, Japanse Yamabushitake, Chinese Hou Tou Gu, Engelse Lion's Mane
Hericium dankt zijn Tsjechische en Engelse naam aan de vorm van de vrucht. Het lijkt op een zeekoraal of leeuwenmanen. De vruchten zijn ongeveer 7-15 cm groot, maar kunnen veel groter worden, tot wel 40 cm. De vruchtlichamen zijn koepelvormig en 'gerafeld' aan de onderkant met uitsteeksels die op stekels lijken. Hericium groeit op de stammen van gewonde loofbomen en op stronken, vooral in gebieden op het noordelijk halfrond. Zo komt het voor in Europa, Azië en Noord-Amerika.
Hericium is een eetbare en zeer smakelijke paddenstoel. Hij heeft zijn plaats in de gastronomie van Aziatische volkeren. Het is echter niet alleen een voedingsmiddel, maar ook een vitale paddenstoel, die voornamelijk wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde in Azië, waaronder de Chinese geneeskunde. Maar hij was ook bekend bij de indianen in Noord-Amerika. Pas in de 18e eeuw werd de paddenstoel "wetenschappelijk" gedocumenteerd. Twee mycologen hielden zich ermee bezig, de eerste was de Fransman J. B. F. Bulliard, die hem de naam Hydnum erinaceus gaf, zijn huidige naam is Hericium Ch. H. Persoon in 1797.
We willen je informeren dat onze website niet langer claims mag maken die de indruk zouden kunnen wekken dat kruiden of paddenstoelen een geneeskrachtige werking hebben. De huidige EU-wetgeving verbiedt dit. Ook al bestaat de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren en is deze getest op talloze patiënten. Tegelijkertijd mogen we de effecten die bewezen zijn door hedendaagse wetenschappelijke studies niet vermelden. Maar we geloven in het gezonde verstand van onze klanten. Voor gedetailleerde informatie over kruiden en paddenstoelen kunt u zoeken in de openbaar toegankelijke bronnen op internet. Waardevolle informatie is bijvoorbeeld te vinden op www.tcmencyklopedie.cz.