Ma-vr 7:00-15:00
Het Hart, de Milt en de Lever zijn het nauwst verbonden met het Bloed. Vanuit het perspectief van de Chinese geneeskunde wordt de vorming van bloed beïnvloed door de transformatie van de essentie uit voedsel en de transformatie van de Jing-essentie uit de nieren. De essentie uit voedsel draagt de Qi-energie van de Milt naar de Longen, waar het zich vermengt met de pure ingeademde Qi verrijkt met de energie van de Longen en het Hart en naar de bloedvaten sijpelt, waar het zich vermengt met het bloed om het aan te vullen en ermee te versmelten. De transformatie van de essentie van de Nieren vindt plaats in het Beenmerg en de Lever.
Om zijn functies te kunnen uitvoeren, moet het bloed constant in de bloedvaten circuleren. Soms, om de een of andere reden, vertraagt de stroom en stopt dan, wat een blokkade veroorzaakt die we bloedstase (Xue Yu) noemen. De oorzaak van bloedstase kan het gevolg zijn van stagnatie van Lever Qi, binnendringen van kou in het lichaam, verdikking van het bloed door hitte, verzwakking van Qi, externe verwonding of verzwakking van Yang en de ontwikkeling van interne kou.
Bloedstagnatie verstoort het mechanisme van Qi en vormt zo de etiologische basis voor veel verschillende gezondheidsproblemen.
De belangrijkste voedingsprincipes met betrekking tot afbeeldingen van bloedstasis zijn vergelijkbaar met die voor Qi-energie stagnatie. Voedingsmiddelen en gewoonten die de Lever overweldigen (vooral stress), de circulatie van Qi en bloed energie belemmeren, of de bloedvaten afkoelen en vernauwen moeten worden vermeden.
Pikant of verwarmend voedsel wordt over het algemeen gebruikt om gestagneerd bloed op te wekken. Als de toestand van de patiënt wordt bemoeilijkt door overmatige hitte of Qi-tekort, moeten ingrediënten met een warme essentie (zoals paprika, gember en knoflook) met voorzichtigheid worden gebruikt. Voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van een bloedstimulerend dieet in gevallen waarin bloedstase gecompliceerd is of zelfs veroorzaakt wordt door een tekort aan Qi of Yang.
Over het algemeen is bloedstase een bijkomstigheid van een andere ziekte of gaat het gepaard met andere kwalen. In zulke gevallen is het beter om, in plaats van een heel dieet te baseren op bloedstimulerende voedingsmiddelen, gewoon een geschikt dieet aan te vullen met een paar geselecteerde voedingsmiddelen uit de onderstaande lijst. Als bloedstase de belangrijkste kwaal is, kan aanvankelijk meer nadruk worden gelegd op bloedverdunnende voedingsmiddelen. Als de toestand van de patiënt verbetert, kan het dieet dienovereenkomstig worden aangepast.
We hebben nodig:
Werkwijze:
Nodig:
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 160 °C, bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng in een grote kom alle zaden door elkaar. Meng in een kleinere kom het water, de knoflook en de ui goed, giet dit over het zaadmengsel, breng op smaak met zout en meng goed. Laat het mengsel 30 minuten rusten tot het ingedikt is. Spreid het mengsel met een spatel uit over een bakplaat met bakpapier, snijd het met een spatel of mes in een willekeurige vorm en bak het ongeveer 30 tot 40 minuten.
Ook hier kun je de ui of knoflook vervangen door rozemarijn, tijm of kaneel, enz.