Selecteer het land waar je de goederen wilt laten bezorgen. We passen de site dienovereenkomstig aan, zodat je de verzending kunt selecteren en je bestelling kunt betalen.

Bloedstase dieet (Xue Yu)

Bloedstase dieet (Xue Yu)

Bloed is de levengevende vloeistof die in onze bloedvaten circuleert. Het heeft drie hoofdtaken:
  • Het voedt het lichaam
  • Het hydrateert het lichaam
  • Het is de materiële basis van onze psyche

Het Hart, de Milt en de Lever zijn het nauwst verbonden met het Bloed. Vanuit het perspectief van de Chinese geneeskunde wordt de vorming van bloed beïnvloed door de transformatie van de essentie uit voedsel en de transformatie van de Jing-essentie uit de nieren. De essentie uit voedsel draagt de Qi-energie van de Milt naar de Longen, waar het zich vermengt met de pure ingeademde Qi verrijkt met de energie van de Longen en het Hart en naar de bloedvaten sijpelt, waar het zich vermengt met het bloed om het aan te vullen en ermee te versmelten. De transformatie van de essentie van de Nieren vindt plaats in het Beenmerg en de Lever.

Om zijn functies te kunnen uitvoeren, moet het bloed constant in de bloedvaten circuleren. Soms, om de een of andere reden, vertraagt de stroom en stopt dan, wat een blokkade veroorzaakt die we bloedstase (Xue Yu) noemen. De oorzaak van bloedstase kan het gevolg zijn van stagnatie van Lever Qi, binnendringen van kou in het lichaam, verdikking van het bloed door hitte, verzwakking van Qi, externe verwonding of verzwakking van Yang en de ontwikkeling van interne kou.

Bloedstagnatie verstoort het mechanisme van Qi en vormt zo de etiologische basis voor veel verschillende gezondheidsproblemen.

bloed

De meest voorkomende symptomen van bloedstagnatie zijn

  • Vaste pijnen overal in het lichaam (vaak scherp, verergerd door druk en of verergerend 's nachts).
  • Vorming van voelbare formaties (vleesbomen, cysten, poliepen, endometriose, tumoren, etc.).
  • Donkergrijze huid in het gezicht.
  • Paarse lippen, nagels en tong.
  • Paarse aderen op de huid.
  • Pijn tijdens de menstruatie.
  • Het overslaan van de menstruatie of vruchtbaarheidsproblemen.

Algemene principes van voeding in het schilderij

De belangrijkste voedingsprincipes met betrekking tot afbeeldingen van bloedstasis zijn vergelijkbaar met die voor Qi-energie stagnatie. Voedingsmiddelen en gewoonten die de Lever overweldigen (vooral stress), de circulatie van Qi en bloed energie belemmeren, of de bloedvaten afkoelen en vernauwen moeten worden vermeden.

Pikant of verwarmend voedsel wordt over het algemeen gebruikt om gestagneerd bloed op te wekken. Als de toestand van de patiënt wordt bemoeilijkt door overmatige hitte of Qi-tekort, moeten ingrediënten met een warme essentie (zoals paprika, gember en knoflook) met voorzichtigheid worden gebruikt. Voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van een bloedstimulerend dieet in gevallen waarin bloedstase gecompliceerd is of zelfs veroorzaakt wordt door een tekort aan Qi of Yang.

Over het algemeen is bloedstase een bijkomstigheid van een andere ziekte of gaat het gepaard met andere kwalen. In zulke gevallen is het beter om, in plaats van een heel dieet te baseren op bloedstimulerende voedingsmiddelen, gewoon een geschikt dieet aan te vullen met een paar geselecteerde voedingsmiddelen uit de onderstaande lijst. Als bloedstase de belangrijkste kwaal is, kan aanvankelijk meer nadruk worden gelegd op bloedverdunnende voedingsmiddelen. Als de toestand van de patiënt verbetert, kan het dieet dienovereenkomstig worden aangepast.

voedsel

Aanbevolen voedingsmiddelen

  • Kruiden en groenten: kurkuma, sjalotten, prei, bieslook, knoflook, gember, taro, aubergine, basilicum, paprika, nootmuskaat, oregano, rozemarijn, witte peper.
  • Peulvruchten en noten: adzuki-bonen, kastanjes.
  • Vlees en vis: krabvlees.
  • Dranken: rode wijn, groene thee, oolong thee.
  • Fruit en groenten: radijs, meloen, tomaten, peren, waterkastanjes.
  • Paddenstoelen: alle soorten paddenstoelen (champignons, Judasoor, enz.).
  • Zaden: lotuszaad, Job's tears (gewoon traanonkruid).
Bloedstase in de baarmoeder
  • Aubergine, zeewier, zeewier, Judasoor.
Zout om hardheid te verzachten
  • Krabvlees, kwallen, zeewier, nori (Porphyra umbilicalis), mosselen, kokkels, meerval (trepang), oren, meidoorn.
Vermijd
  • Voedingsmiddelen met gluten, zuivelproducten, rauw voedsel, diepvriesvoedsel, smoothies. Voedingsmiddelen spelen geen grote rol bij de vorming van stase, maar ze kunnen het lichaam wel verkoelen.

Klinische aantekeningen

Voedsel tegen kanker
  • Vitale paddenstoelen: reishi, coriolus, cordyceps, agaricus, chaga, maitake, hericium, enoki, shiitake, champignon, agaricon, polyporus, poria, auricularia.
  • Zaden: traan, zwarte rijst.
  • Groenten: radijs, tomaten, uien, knoflook, prei, lente-uitjes, broccoli, kool, boerenkool, bloemkool, wortelen, spinazie.
  • Fruit: peren, meloen, druiven, frambozen, bosbessen, kruisbessen, aalbessen.
  • Overige: waterkastanjes, lotuszaad, lijnzaad, adzukibonen, groene thee, oolong thee, kleine hoeveelheden wijn, gember, peper, azijn, voldoende zouten, meidoorn, kurkuma, krabvlees, kwallen, zeewier, nori (Porphyra umbilicalis), mosselen, kokkels, meerval (trepang), oren.

Recepten

Brood van zaden

We hebben nodig:

  • 230 g zonnebloempitten
  • 2 eieren
  • 30 g chiazaadjes geweekt met 0,6 dcl water
  • 60 g gouden lijnzaad
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 25 g psyllium
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 2 eetlepels appelciderazijn
  • 1 theelepel zout
  • Met water

Werkwijze:

  • Week de chiazaadjes 5 minuten in water.
  • Maal de zonnebloem- en lijnzaadjes met psyllium fijn in een keukenmachine.
  • Voeg de overige ingrediënten toe aan de gemalen zaden en voeg geleidelijk het water toe tot een deegachtige consistentie ontstaat.
  • Leg het deeg op bakpapier in een kuitvorm en bak het ongeveer twee uur op 150 °C.
  • Laat na het bakken afkoelen en draai uit de schaal. Het brood moet laag zijn om door te bakken, het deeg is zwaar door de zaden. Vul het blik daarom niet meer dan de helft.
brood

Chiazaad crackers

Nodig:

  • 1 deel chiazaad
  • 1 deel zonnebloempitten
  • 1 deel pompoenpitten
  • 1 deel sesamzaad
  • 2 delen water
  • 1 teentje knoflook (fijngemaakt)
  • 1 eetlepel geraspte ui
  • Zout

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 160 °C, bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng in een grote kom alle zaden door elkaar. Meng in een kleinere kom het water, de knoflook en de ui goed, giet dit over het zaadmengsel, breng op smaak met zout en meng goed. Laat het mengsel 30 minuten rusten tot het ingedikt is. Spreid het mengsel met een spatel uit over een bakplaat met bakpapier, snijd het met een spatel of mes in een willekeurige vorm en bak het ongeveer 30 tot 40 minuten.

Ook hier kun je de ui of knoflook vervangen door rozemarijn, tijm of kaneel, enz.